keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Yli 700 lasta saa toivomansa lahjan tuntemattomalta pukilta

Lahja lapselle -keräyksen toiveita: vakoilijasetti ja vauvanukke.
 
Kuvassa ovat 9-vuotiaan Joonan vakoilijansetti ja 8-vuotiaan Miljan vauvanukke. En tunne Joonaa enkä Miljaa en edes tiedä ovatko ne lasten oikeat nimet. Uskon kuitenkin, että lasten itsensä toivomat lahjat ilahduttavat jouluaattona. Siksi meidänkin perhe osallistui Helsingin kaupungin sosiaalitoimen ja Malmin seurakunnan yhteiseen Lahja lapselle -keräykseen.

Keräyksen ideana om, että sosiaalitoimen asiakasperheet toivoivat kullekin lapselle yhtä lahjaa. Vapaaehtoiset kaupunkilaiset puolestaan toteuttivat näitä toiveita, joita jaettiin mm. sähköpostilla ja ensimmäisen adventin messuissa. Eri seurakuntien kautta toteutettiin yhteensä 770 lahjatoivetta. Niistä 415 tuli Malmin seurakunnasta. Lahjatoiveet loppuivat ennen kuin toiveet!

Lahja lapselle -keräys onkin hyvä esimerkki hyväntekeväisyystempauksesta, johon on helppoa osallistua. Listasin plussat ja miinukset.

Plussat

  • Helppo osallistua. Toiveen sai yhdellä sähköpostilla, ohjeet olivat selkeät ja paketit saattoi viedä kaikkiin Malmin seurakunnan kirkkoihin ja toimipisteisiin.
  • Konkreettista. Aineettomilla lahjoilla on paikkansa, mutta miten mukava onkaan antaa vauvanukke sille, joka sitä kaipaa.
  • Tietää minne apu menee.
  • Kustannustehokasta. Näiden pakettien toimittaminen ei vaadi uutta organisaatiota tai hallintoa vaan kaupungin sosiaalitoimen ja seurakuntien diakoniatyöntekijät hoitavat ruljanssin.
  • Ei vaadi sitoutumista rahallisesti tai ajallisesti.

Miinukset

  • Lisää tavaraa maailmaan. Tosin eipä meidänkään lapset jouluksi saa kanoja ja kaivoja Afrikkaan.
Toivottavasti kampanja jatkuu ensi vuonna. Uskon, että Lahja lapselle -keräyksestä voi tulla jouluperinne!

3 kommenttia:

  1. Oulunkylän seurakunnassa on toteutettu lisäksi sovellus, että yhdistyksille toimitetaan pyynnöstä myös arvokkaampi lahjatoiveita. Käsitykseni mukaan yksityishenkilöille annettujen lahjatoiveiden maksimisumma on 40 tai 50 euroa.
    Olen todella iloinen edustamani yhdistyksen eräälle partiota harrastavalle teinipojalle ostamasta noin 150 euron arvoisesta makuupussista ja toisen teinin saamasta noin 70 euron arvoisesta kenkälahjakortista.

    VastaaPoista
  2. Hei! Tosiaan seurakuntalaiset lahjoittivat Helsingissä vähävaraisten perheiden lapsille yhteensä 770 lahjaa. Lahjatoiveita ja paketteja välitetettiin useissa helsinkiläisissä seurakunnissa. Ja se on hienoa se, että niin moni antaja ja lahjan saaja saivat tästä niin paljon hyvää mieltä!

    VastaaPoista
  3. Mainio idea tuo yhdistysten kautta jaettavat lahjatoiveet. Monet harrastukset vaativat kunnon välineitä, esimerkiksi partiossa ei pärjää talvella ilman hyvää makuupussia.

    VastaaPoista