keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Totta vai tarua: vanhemmat lomalla, lapset hoidossa

Onneksi en eilen ehtinyt kirjoittaa tuoreimmasta päiväkotigatesta, jonka liekkeihin Matti Apunen heitti bensaa eilisessä Helsingin Sanomien kolumnissaan. Vaikuttaa, että kärpäsestä on tehty härkänen - tai sitten ei.

Kyse on siitä, onko vanhemmilla oikeus viedä lapset oman lomansa aikana päiväkotiin. Apunen viittaa kolumnissaan Turun Sanomien toimittaja Erja Hyytiäisen selvitykseen Lounais-Suomen päiväkodeista. "Tulokset olivat minusta skandaali. Esimerkiksi Lohjalla lähes kymmenen prosenttia lapsista lusi päiväkodissa koko vuoden, ilman lomia."

Apunen tarjoaa ratkaisuksi ongelmaan subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamista, mikä sai eilen jo monet älähtämään. Minäkin kehotan Apusta pitämään näppinsä erosta subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta, se on keskeinen osa suomalaisen yhteiskunnan tasa-arvoa.

Totta vai tarua: Lapsi hoidossa, vanhemmat lomalla

Mutta takaisin päiväkotigaten kuohuttavaan ytimeen: onko Suomessa vanhempia, jotka vievät lapsensa lomansa ajaksi hoitoon? Kyllä on, ainakin jos median haastattelemia päivähoidon ammattilaisia on uskominen.

Totta
  • Olen itse toiminut niin. Kävimme Nokkelan mieheni kanssa keväällä 2011 matkalla New Yorkissa. Tuolloin 3-vuotias Touhukas vietti arkiviikon päivät tarhassa. Muun ajan häntä hoitivat isoäidit. Kyse tosin oli poikkeuksesta, joka vahvistaa säännön: meidän perhe on lomaillut yhdessä toukokuusta 2008.
  • "-- Väestöliiton kyselystä ja siitä julkistetusta Ammattikasvattajan kielletyt tunteet -kirjasta. Vastaajat kertovat yhtäältä vanhemmista, jotka valittavat väärästä pukemisesta tai lapsen kuraisuudesta. Toisaalta osa vanhemmista ei tunnu välittävän lapsen käytöksestä tai pitää lasta hoidossa ympäri vuoden ilman lomaa." Iltalehti: Vaativat vanhemmat ja kiukkukaisat 11.2.2013.
  • "On myös todella paljon vanhempia, jotka tuovat lapset hoitoon, vaikka olisivat itse lomalla tai vapaapäivällä kotona. Säälittää todella paljon nämä lapset, jotka surullisina usein ihmettelevät, että "miksei minulla ole koskaan vapaapäivää?" Iltalehti: Hoitajien järkyttävät tarinat: Karua menoa päiväkodeissa 29.10.2011.
  • Jos et vielä usko, lukaise myös Taloussanomat: Vanhemmat lomalla - lapsi viedään päiväkotiin (1.7.2011) ja Kouvolan Sanomat: Vanhemmat lomalla, lapset pois hoidosta (9.3.2012).

Tarua
Miksi aamun Helsingin Sanomissa todistellaankin nyt palstatolkulla, että lapsia ei useinkaan viedä hoitoon vanhempien loman ajaksi?
Keksin ainakin kolme syytä:
  1. Ongelma ei ole niin iso, kuin Apusen kolumnista voisi ymmärtää. Ikävä ilmiö sai merkittävästi lisää huomiota tunnetun mielipidejohtajan hyvin kirjoitetun kolumnin myötä.
  2. Päiväkotien hoitajat ja kaupunkien virkamiehet pelästyivät kohua. Kyseessä on kaksi ryhmää, jotka eivät halua liioitella, yleistää yksittäisiä ongelmia saati syyllistää tai pahoittaa kenenkään mieltä. Jos heiltä nyt kysyy asiasta, luvassa on taatusti enemmän jarrua kuin kaasua. Ainakin, jos asiasta pitäisi puhua omalla nimellä. Se taas ei auta 52-viikkoisia päiväkotivuosia tekeviä muksuja laisinkaan.
  3. Apusen ehdotus päivähoito-oikeuteen kajoamisesta on monelle niin punainen vaate, että ongelma painetaan mieluummin villaisella kuin pohditaan, miten muuten asian voisi puuttua. 
 
Blogin kirjoittaja lounaalla Manhattanilla.
Lapsi päiväkodissa Suomessa.
Linkit Hesarin tämän päivän juttuihin:
  • Lapsi jää harvoin loman ajaksi hoitoon (19.3.2012)
  • Unohtuivatko Apuselta pätkätyöt? (HS 19.3.2013)

1 kommentti:

  1. Ota tästä nyt sitten selvää!
    http://www.lansi-uusimaa.fi/artikkeli/228733-%E2%80%99yksikaan-lohjan-paivahoitolapsi-ei-ollut-viime-vuonna-ilman-lomaa%E2%80%99#.UUrNeaIBNQo.facebook

    VastaaPoista