keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Totta vai tarua: vanhemmat lomalla, lapset hoidossa

Onneksi en eilen ehtinyt kirjoittaa tuoreimmasta päiväkotigatesta, jonka liekkeihin Matti Apunen heitti bensaa eilisessä Helsingin Sanomien kolumnissaan. Vaikuttaa, että kärpäsestä on tehty härkänen - tai sitten ei.

Kyse on siitä, onko vanhemmilla oikeus viedä lapset oman lomansa aikana päiväkotiin. Apunen viittaa kolumnissaan Turun Sanomien toimittaja Erja Hyytiäisen selvitykseen Lounais-Suomen päiväkodeista. "Tulokset olivat minusta skandaali. Esimerkiksi Lohjalla lähes kymmenen prosenttia lapsista lusi päiväkodissa koko vuoden, ilman lomia."

Apunen tarjoaa ratkaisuksi ongelmaan subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamista, mikä sai eilen jo monet älähtämään. Minäkin kehotan Apusta pitämään näppinsä erosta subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta, se on keskeinen osa suomalaisen yhteiskunnan tasa-arvoa.

Totta vai tarua: Lapsi hoidossa, vanhemmat lomalla

Mutta takaisin päiväkotigaten kuohuttavaan ytimeen: onko Suomessa vanhempia, jotka vievät lapsensa lomansa ajaksi hoitoon? Kyllä on, ainakin jos median haastattelemia päivähoidon ammattilaisia on uskominen.

Totta
  • Olen itse toiminut niin. Kävimme Nokkelan mieheni kanssa keväällä 2011 matkalla New Yorkissa. Tuolloin 3-vuotias Touhukas vietti arkiviikon päivät tarhassa. Muun ajan häntä hoitivat isoäidit. Kyse tosin oli poikkeuksesta, joka vahvistaa säännön: meidän perhe on lomaillut yhdessä toukokuusta 2008.
  • "-- Väestöliiton kyselystä ja siitä julkistetusta Ammattikasvattajan kielletyt tunteet -kirjasta. Vastaajat kertovat yhtäältä vanhemmista, jotka valittavat väärästä pukemisesta tai lapsen kuraisuudesta. Toisaalta osa vanhemmista ei tunnu välittävän lapsen käytöksestä tai pitää lasta hoidossa ympäri vuoden ilman lomaa." Iltalehti: Vaativat vanhemmat ja kiukkukaisat 11.2.2013.
  • "On myös todella paljon vanhempia, jotka tuovat lapset hoitoon, vaikka olisivat itse lomalla tai vapaapäivällä kotona. Säälittää todella paljon nämä lapset, jotka surullisina usein ihmettelevät, että "miksei minulla ole koskaan vapaapäivää?" Iltalehti: Hoitajien järkyttävät tarinat: Karua menoa päiväkodeissa 29.10.2011.
  • Jos et vielä usko, lukaise myös Taloussanomat: Vanhemmat lomalla - lapsi viedään päiväkotiin (1.7.2011) ja Kouvolan Sanomat: Vanhemmat lomalla, lapset pois hoidosta (9.3.2012).

Tarua
Miksi aamun Helsingin Sanomissa todistellaankin nyt palstatolkulla, että lapsia ei useinkaan viedä hoitoon vanhempien loman ajaksi?
Keksin ainakin kolme syytä:
  1. Ongelma ei ole niin iso, kuin Apusen kolumnista voisi ymmärtää. Ikävä ilmiö sai merkittävästi lisää huomiota tunnetun mielipidejohtajan hyvin kirjoitetun kolumnin myötä.
  2. Päiväkotien hoitajat ja kaupunkien virkamiehet pelästyivät kohua. Kyseessä on kaksi ryhmää, jotka eivät halua liioitella, yleistää yksittäisiä ongelmia saati syyllistää tai pahoittaa kenenkään mieltä. Jos heiltä nyt kysyy asiasta, luvassa on taatusti enemmän jarrua kuin kaasua. Ainakin, jos asiasta pitäisi puhua omalla nimellä. Se taas ei auta 52-viikkoisia päiväkotivuosia tekeviä muksuja laisinkaan.
  3. Apusen ehdotus päivähoito-oikeuteen kajoamisesta on monelle niin punainen vaate, että ongelma painetaan mieluummin villaisella kuin pohditaan, miten muuten asian voisi puuttua. 
 
Blogin kirjoittaja lounaalla Manhattanilla.
Lapsi päiväkodissa Suomessa.
Linkit Hesarin tämän päivän juttuihin:
  • Lapsi jää harvoin loman ajaksi hoitoon (19.3.2012)
  • Unohtuivatko Apuselta pätkätyöt? (HS 19.3.2013)

torstai 14. maaliskuuta 2013

Osittainen hoitovapaa - 6 tunnin päivä vai nelipäiväinen työviikko?

Äitiyslomalla oleva kollega mietti, voisiko hän aluksi lyhentää työaikaansa. Minulla on kokemusta sekä kuuden tunnin työpäivistä että nelipäiväisestä työviikosta, joten kollega halusi sparrata ajatusta kanssani.

Ensiksi, kumpi tahansa tapa työajan lyhentämisessä on loistava. Lyhentää työviikkoaan miten tahansa lasten ollessa pieniä, jaksaa itse paremmin arkea ja lapsi jaksaa paremmin päivähoidossa.

Touhukas oli vuoden ja kaksi kuukautta, kun hän aloitti päiväkodissa. Noin vuoden ajan tein kuusituntista työpäivää. Taaperosta oli ihanaa päästä kotiin välipalan jälkeen. Kahden ikävuoden jälkeen lapsesta ei ollutkaan enää hauskaa lähteä kotiin ennen kolmea, koska iltapäiväulkoilut jäivät välistä. Onneksi työnantaja jousti ja sain vaihtaa nelipäiväiseen työviikkoon. Vuoden ajan pidimme maanantain kotipäivänä. Lue eri vaihtoehtojen plussat ja miinukset.

6-tuntinen työpäivä


Plussat
  • Taaperon jaksaminen. Pienelle lapselle lyhyt tarhapäivä on  tosi hyvä juttu. Päivään mahtuu aamupuuro, ulkoilu, lounas ja päiväunet. Sitten onkin aika lähteä kotiin.
  • Enemmän aikaa. Iltapäivällä ja illalla on monta tuntia aikaa yhteiseen puuhailuun. Myös ruoanlaittoon, kotitöihin tai vaikka jumppaan jää enemmän aikaan.
  • Aurinko. Kun menee varhain aamulla töihin, pääsee lähtemään varhain kotiin. Muistaakseni nostin kytkintä yleensä 14.15. Talvella saatoin siis nähdä auringon muutenkin kuin neukkarinikkunasta.
  • Vähemmän liikennettä. Alkuiltapäivällä on Helsingissä liikennettä merkittävästi vähemmän kuin pari tuntia myöhemmin. Oma työmatkani kului alkuiltapäivästä jopa puolet nopeammin kuin ruuhka-aikana.
  • Tehokas työaika. Iltapäivän aikana töissä edenneet asiat odottivat aamulla sähköpostissa. Yleensä sain ne hoidettua ennen aamupäivän palavereja, joskus jopa ennen työkavereiden töihin tuloa.
  • Töiden suunnittelu. Koin, että työt oli melko helppo suunnitella, koska olin joka päivä paikalla. Saatoin luvata esimiehelle, että hoidan asian huomenna.
  • Raha. Pienempi päiväkotimaksu, jos lapsi on alle 7 tuntia hoidossa.
Miinukset
  • Töiden suunnittelu. Pitää itse huolehtia, että lähtee varhain kotiin eikä esimerkiksi sovi kokouksia klo 14 jälkeen. Se on monissa työpaikoissa hankalaa.
  • Ulkoilu. Kun lapsi kasvaa, iltapäiväulkoilusta voi tulla lapselle tärkeää. Monet lapset tarvitsevatkin aamu- ja iltapäiväulkoilunsa energian purkamiseen. Jaksatko lähteä työpäivän jälkeen vielä lasten kanssa ulos?
  • Bileet. Monet työpaikan rennommat jutut, kuten jouluglögit, sponttaanit iltapäiväskumpat ja hyvinvointiluennot tapahtuvat yleensä työpäivän päätteeksi eikä niihin ehdi osallistua.

4-päiväinen työviikko

Plussat
  • Ylimääräinen vapaapäivä! Kokonainen päivä lapsen kanssa, jolloin voi ottaa rennosti.
  • Työmatkat. Voittaa yhden päivän työmatkat ajassa ja kulkuvälineestä riippuen myös rahassa.
  • Harrastukset. Kotipäivälle voi sopia muskarin, jonne ei enää päiväkotipäivän jälkeen jakseta lähteä.
  • Ystävät. Ehtii tavata kotona olevia ystäviä tai käydä rauhassa puistossa.
  • Sunnuntaiahdistus. Se katoaa, jos vapaapäivä on maanantaina.
  • Logistiikka. Viikonloppuna voi matkustaa vaikka anoppilaan ja laukut ehtii purkaa mukavasti vasta maanantaina.
  • Raha. Pienempi päiväkotimaksu.
Miinukset
  • Koko päivä lapsen hoitoa. Arkirytmi helpottaa elämää ylimääräisenä kotipäivänäkin eli hiekkalaatikko kutsuu silloinkin kun ei huvita. Maanantaisinkin pitää syödä lounasta.
  • Ti-pe. Muut työpäivät ovat tavallisen pituisia eli jos itse on noutovuorossa ei päiväkodille ehdi kovin aikaisin.
  • Ma tai pe. Muutamat tuttuni ovat yrittäneet pitää keskiviikkoa hoitovapaapäivänä, mutta ovat joutuneet vaihtamaan sen perjantaiksi tai maanantaiksi. Keskellä viikkoa on hankalaa olla töistä pois.
Onko sinulla kokemuksia työajan lyhentämisestä?